Afscheid Froukje en introductie nieuwe bestuursleden

Afscheid Froukje Krijtenburg

Toen ik negen jaar geleden de positie van secretaris van de NVAS op me nam, was dat voor een periode van drie jaar dacht ik. Op dat moment had ik geen idee dat ik ooit het langst zittende NVAS bestuurslid zou worden, en ook niet dat ik het zo lang zo leuk zou vinden om secretaris te zijn. Nu is het tijd om een stapje terug te doen. Met veel vertrouwen en plezier geef ik mijn plaatsje door aan Tanja Hendriks, die in de afgelopen periode al bewezen heeft met energie en enthousiasme haar taak in te vullen. Terugkijkend op negen jaar NVAS bestuur, valt me op dat de NVAS met veel creativiteit en veerkracht de nodige uitdagingen is aangegaan. In een veranderende (academische) samenleving heeft de NVAS haar identiteit en positie in de Nederlandse samenleving opnieuw weten te definiëren. Daarnaast heeft de NVAS met veel minder financiële middelen haar Afrikadagen en conferenties weten te continueren. De NVAS overleeft en is sterker geworden! Dank aan u allen voor de rijke ervaringen, NVAS leden, en in het bijzonder mijn (eerdere) collega’s in het bestuur, de vrijwilligers in organisatie commissies van NVAS Afrikadagen en conferenties, redacties en website! De allermeeste dank aan jou, ASCL Marieke van Winden, trouwe NVAS steunpilaar! Veel dank tot slot aan alle ASCL vrienden van de NVAS voor jullie lange partnership met en steun aan de NVAS. Met veel plezier en vertrouwen geef ik het stokje door aan Tanja op 20 mei, tijdens de Education for Life in Africa conferentie op 19 en 20 mei!! Ik zie uit naar uw komst!! Froukje Krijtenburg

Nieuw bestuurslid Tanja Hendriks

Mijn naam is Tanja Hendriks en ik ben 27 jaar oud, woonachtig in Amsterdam. Momenteel werk ik op het Afrika Studiecentrum als junior onderzoeker en ik doe onderzoek in Ghana naar de manier waarop mensen die werkzaam zijn in de informele economie hun politieke invloed kunnen vergroten. Ik heb een bachelor antropologie gevolgd en daarna een master in ontwikkelingsstudies en een master Afrikanistiek gedaan. Toen ik 18 jaar oud was, zette ik voor het eerst voet op het Afrikaanse continent; na de middelbare school heb ik een tussenjaar genomen om in Malawi als vrijwilliger in een opvang voor (voormalige) straatkinderen aan de slag te gaan. Sindsdien ben ik regelmatig naar Malawi teruggekeerd en ik heb ook met veel plezier rondgereisd in andere Afrikaanse landen, waaronder Tanzania, Uganda, Zambia, Zimbabwe, Mozambique, Burundi en Zuid-Afrika. Graag zou ik nog veel meer (Afrikaanse) landen bezoeken, want ik hou van reizen, nieuwe mensen ontmoeten en nieuwe talen en gebruiken leren kennen. Als netwerk van Afrika-deskundigen en liefhebbers in Nederland, is de NVAS een organisatie waar ik mij graag toe reken. Ik vind het dan ook leuk om als secretaris bij te gaan dragen aan de organisatie van NVAS-activiteiten. Graag tot ziens bij een NVAS-event!

Nieuw bestuurslid Michiel van den Bergh

Dag mede-Afrikanisten! Ik ben Michiel van den Bergh, 33 jaar en woon in Amsterdam. Sinds het najaar van 2016 werk ik bij het Wereld Natuur Fonds in Zeist, waar ik mij inzet voor een duurzaam gebruik van de Nederlandse rivieren en delta. Op 23 november 2016 ben ik gepromoveerd aan de Leiden Universiteit. Ik heb in samenwerking met Vogelbescherming Nederland aan het Afrika-Studiecentrum Leiden onderzoek gedaan naar de link tussen natuur- en vogelbescherming en lokale ontwikkeling in de West-Afrikaanse Sahel. Voor dit onderzoek heb ik 8 maanden in Burkina Faso verbleven om daar talloze interviews af te nemen bij voornamelijk de lokale bevolking. Een geweldige ervaring en ik hoop mij ook in de toekomst te blijven verbinden aan dit prachtige continent. Sinds begin 2017 mag ik het NVAS bestuur komen versterken, waar ik mij vooral wil inzetten voor de organisatie van evenementen en ledenwerving. Hopelijk kom ik jullie snel bij een van onze evenementen tegen!

Nieuw bestuurslid Elonie Kooter

Mijn naam is Elonie Kooter en met mijn 23 jaar ben ik het jongste bestuurslid van de NVAS. Ik ben woonachtig in Amsterdam, waar ik mijn bachelor culturele antropologie aan de VU heb gevolgd. Momenteel ben ik bezig met een master International Development Studies aan Wageningen University. Tot nu toe zijn de reizen die ik gemaakt heb vooral richting het oosten en westen geweest en heb ik nog geen kans gezien voet in Afrika te zetten. Wel heeft het continent al van kinds af aan een mystieke aantrekkingskracht op mij gehad en tijdens mijn master zal ik waarschijnlijk de gelegenheid hebben kennis te maken. Voor het bestuur van de NVAS ben ik gevraagd, met het oog op het aantrekken van meer jonge leden. Dit wekte mijn nieuwsgierigheid en het lijkt me een mooie uitdaging me voor de NVAS in te gaan zetten en mensen met een interesse en passie voor Afrika bij elkaar te brengen!