Abe Mathabe

Over de kunstenaar en zijn werk

Abe Mathabe, als kunstenaar een ‘meester van het intieme’. Hij tekent en maakt piepkleine figuratieve droge naald etsen; landschappen, die hij tekent al reizend door Zuid-Afrika en Botswana; en mensen (“ladies moving away on windy days”). Zijn grote voorbeeld is Rembrandt van Rijn.

Rob Perrée schreef in 2009 over Abe Mathabe: “”Zonder dat hij voorbij wil gaan aan de harde realiteit van alledag in zijn land, kiest Abe Mathabe ervoor om te wijzen op lichtpunten. Op zijn vaak piepkleine, figuratieve etsen beeldt hij mensen af die een positieve uitstraling hebben, die zelfverzekerd overkomen, die gelukkig lijken te zijn. Hij ontdoet ze bewust van hun context, zodat de aandacht van de kijker zich richt op de personen. Dus doende mystificeert hij die omgeving: ze zouden in heel veel landen geleefd kunnen hebben. Als hij een woonomgeving weergeeft, vermengt hij de karakteristieken van de huizen waar de meeste zwarten in (moeten) wonen met die van de blanken. Hij geeft een ideaalbeeld. Opvallend is, dat in die werken de mensen ontbreken. Omstandigheden zijn immers maakbaar, mensen laten zich minder gemakkelijk sturen.Hij ‘krast’ zijn afbeeldingen in op perspex, omdat dat een schone methode is. Hij waakt voor zijn kwetsbare gezondheid. Voor miniatuurtjes kiest hij, omdat hij de kijker wil overhalen zich te focussen op wat hij ziet. “Bij grote werken is de kijker geneigd er snel langs te lopen. Hij denkt dat één blik volstaat. Ik wil dat hij oog heeft voor de details.”

Abe Mathabe werd in 1959 in Pimville, Zuid-Afrika, geboren. Hij ging naar school in Soweto. Vanaf 1980 studeerde hij 3 jaar parttime aan het Entokwezeni Community Centre. In 1992-1993 volgde hij de ‘Foundation Course’ en de ‘Graphic Design Course’ bij de Johannesburg Art Foundation, gesponsord door Nedbank. Van 1994 tot 1996 kwalificeerde hij zich als ‘Professional Printmaker’ bij de Artist Proof Studio, een instelling die jongeren uit townships opleidt en faciliteiten biedt aan professionele kunstenaars. Hij deed mee aan groeptentoonstellingen in Zuid-Afrika. In 2009 participeerde hij in een uitwisseling tussen Artist Proof Studio en het Amsterdams Grafisch Atelier. Hij had een flitstentoonstelling bij Galerie 23 aan het eind van de uitwisseling. Begin 2011 organiseerde Galerie iZArte de tentoonstelling “Master of the Intimate” in Zutphen.

In oktober-november 2011 komt Abe op uitnodiging van Galerie iZArte naar Nederland, voor een uitwisselingsprogramma en duo-tentoonstelling met bekend Zutphens etser Wim van der Meij.