Vorige NVAS activiteiten

NVAS Afrikastudiedag 2013: “Everyday Africa”

Wanneer/when: zaterdag 23 november / Saturday 23 November
Plaats/place: Museum voor Volkenkunde, Steenstraat 1, Leiden
Tijd/time: 10.00-17.00 uur
Voertalen/languages: Engels en Nederlands / English and Dutch

On the programme:

 • Lezingen/ lectures
  • Pieter van der Zaag : Water and Africa’s development agenda
  • Mirjam de Bruijn: Everyday mobile communication in Africa
 • Posters en presentaties van actueel onderzoek over Afrika / Posters and presentations by African and Dutch researchers on their current research in Africa
 • Presidential address by Felix Ameka (President of NVAS) including speed dating
 • Boekpresentatie / Book launch “Africa for sale”, an NVAS publication from Brill Publishers
 • Verhalen in de Afrikazaal over Mali, Benin, Congo, Ghana en de Afrikaanse pelgrimstocht naar Mekka / Tours in the museum on Mali, Benin, Congo, Ghana and de African pilgrimage to Mecca
 • Een oud en een nieuw verhaal uit Zambia door verhalenverteller Tom Draisma. / An old and a new story from Zambia by storyteller Tom Draisma.
 • Muziek op de Djembé door Alain Anglionin, Arno Willekes en Kees van de Meer
 • Uitreiking / Presenting Africa Thesis Award 2013

Download de lijst met Posters en Flash Presentations (pdf)

 


Afrikastudiedag 2012: Food in Africa, from farm to fingers

Op zaterdag 13 oktober 2012 werd de NVAS-Afrikastudiedag “Food in Africa, from farm to fingers” gehouden. De locatie was dit jaar de Universiteit van Wageningen. De studiedag werd bezocht door ongeveer 120 mensen.

Hongersnood. Voedselhulp. Droogte. Dat zijn de beelden die opkomen wanneer de woorden ‘voedsel’ en ‘Afrika’ samen in één zin voorkomen. Maar hoe staat het nu echt met de voedselsituatie in Afrika? Waar wordt het geproduceerd en geconsumeerd? Wat is de relatie tussen Afrikanen en hun voedsel?

Famine. Food aid. Drought. These are the images that jump to mind when ‘food’ and ‘Africa’ are found together in one sentence. But how realistic are they? What is the actual food situation in Africa? Where is food produced and consumed? What is the relation between Africans and their food?

Meer informatie over deze studiedag, het programma en de sprekers vindt u op de pagina over deze conferentie.

 


Afrikastudiedag 2011: Africa’s cultureel erfgoed

De NVAS organiseerde op zaterdag 5 november 2011 voor al haar leden en geïnteresseerden een studiedag in het Afrika Museum in Berg en Dal.

Naast de posterpresentaties, die een grote variatie aan onderwerpen omvatten, exposeerde een aantal Afrikaanse kunstenaars en werden lezingen, rondleidingen, muziek, dans en films georganiseerd rond het thema “Afrika’s cultureel erfgoed”. Het programma van deze studiedag kunt u nog steeds downloaden.

 


NVAS Conferentie 2010: “Africa for Sale”: Analysing and Theorizing Foreign Land Claims and Acquisitions

Op 28 en 29 oktober organiseerde de NVAS in Groningen de conferentie “Africa for Sale”: Analysing and Theorizing Foreign Land Claims and Acquisitions.

Meer informatie vindt u op de Conferentiepagina

Lees de Indrukken van een deelnemer

Bekijk de artikelen in De Volkskrant van zaterdag 30 oktober 2010

In 2013 verscheen naar aanleiding van de conferentie het boek “Africa for Sale?: Positioning the State, Land and Society in Foreign Large-Scale Land Acquisitions in Africa.” Het boek vindt u onder Brill.

 


NVAS studiedag 2009: Afrikastudies in Nederland en België

Op 16 oktober 2009 organiseerde de NVAS een studiedag (locatie: NWO/WOTRO, Den Haag) waarbij de leden hun onderzoeksproject konden presenteren aan de hand van een poster. De thema’s waren Conflict, Gezondheid, Taal & Cultuur, en Technologie. Over elk thema werd een keynote-speech gehouden. Uit de 26 posters werd als beste gekozen die van Maliana Serrano, Disaster Studies, Wageningen Universiteit. Zij won 300 euro.

Meer informatie over deze studiedag, het programma en de sprekers vindt u op de pagina over deze conferentie. Hier vindt u ook de foto’s.

 


Interdisciplinary Conference 2008: African Children in Focus: A Paradigm Shift in Methodology and Theory?

Op 18 en 19 september 2008 organiseerde de NVAS een conferentie over onderzoek naar kinderen in Afrika. Meer informatie over deze studiedag, het programma en de sprekers vindt u op de pagina over deze conferentie.

Medio 2009 zal een boek verschijnen, gebasseerd op een selectie van papers die tijdens de conferentie werden gepresenteerd.

Download het ‘Abstract Book’

 


European Conference on African Studies 2007

Van 11 tot 14 juli 2007 werd in Leiden de “European Conference on African Studies” georganiseerd. Thema van de ECAS-conferentie was “African Alternatives: Initiative and Creativity beyond Current Constraints”.

De NVAS sponsorde een ECAS Roundtable op 13 juli 2007 over het thema: Revitalization of higher education in Africa. Aan de discussie deden de volgende personen mee: Adebayo Olukoshi, Francis Nyamnjoh (beiden uit Senegal) en Takyiwaa Manuh (Ghana).

Meer informatie over de ECAS-conferentie vindt u op de website van het ASC.

Een verslag van de ECAS Roundtable vindt u in de NVAS Nieuwsbrief van november 2007.

 


NVAS Conferentie 2006: Afrikaanse rap en hiphop: Protest of pop?

Op 8 december 2006 organiseerde de NVAS in het Rijksmuseum voor Volkenkunde de studiedag “Afrikaanse rap en hiphop: Protest of pop?”. Met deze studiedag beoogte de NVAS het plotselinge succes van deze muziekstijl te verklaren. Zijn rap en hiphop een nieuwe, globale jongerentaal waarin maatschappijkritiek doorklinkt? Of is het meer een modeverschijnsel met weinig inhoud, waarbij “cool” zijn het belangrijkste doel is?

Meer informatie over deze studiedag, het programma en de sprekers vindt u op de pagina over deze conferentie.

Het verslag van de conferentie kunt u downloaden.

 


NVAS Conferentie 2006: Conferentie “Afrikaanse slavernij en slavenhandel”

Naar aanleiding van het meermaals bekroonde wetenschappelijke werk van Pétré-Grenouilleau “Les traites négrières; Essai d’Histoire Globale” (2004) in Frankrijk, werd op 18 mei 2006 in Leiden een conferentie gehouden over Afrikaanse slavernij en slavenhandel. De conferentie werd georganiseerd door het Afrika Studiecentrum en de afdeling Geschiedenis van de Universiteit van Leiden. Via deze pagina kunt u het programma en een kort verslag van de conferentie downloaden.

 


NVAS Conferentie 2005
De conferentie getiteld ‘Africa without borders’ vond plaats op 28 oktober 2005.

 


NVAS Conferentie 2004

De conferentie ‘Kunst in Afrika?’ vond plaats op vrijdag 26 november 2004 in het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden.

 

 


NVAS Conference 2003

De conferentie ‘Power, politics and poetry: Dutch perspectives in African Studies’ werd gehouden op vrijdag 26 september 2003, in het Pieter de la Court gebouw, Facultteit Sociale Wetenschappen, Wassenaarseweg 52, Leiden.

 

De documenten kunnen alleen worden gelezen met Adobe Acrobat Reader