Anneke van der Niet

Ik ben bewegingswetenschapper en heb daarnaast in 2009 de master Afrikastudies in Leiden afgerond. Voor die master heb ik onderzoek gedaan naar de invloed van cultuur op het beweeggedrag van kinderen in Sierra Leone, evenals de rol van sport (voetbal) en bewegen in het verwerken van de oorlog. Sinds mei 2011 ben ik als promovendus werkzaam bij het UMCG/RUG in Groningen. Ik doe onderzoek naar de relatie tussen fysieke fitheid en cognitie bij kinderen.

Hoewel dit onderzoek zich in eerste instantie richt op Nederlandse kinderen, hoop ik uiteindelijk soortgelijk onderzoek te gaan doen in Afrika. De ontwikkeling van kinderen in Afrika vanuit een antropologisch en bewegingswetenschappelijk perspectief is in mijn ogen een onderbelicht onderwerp. Het menselijk bewegen vertelt echter veel over de cultuur waarin we opgroeien en andersom. Het bestuderen van het menselijk bewegen in een real-life setting kan ons bovendien meer inzicht geven in de motorische en cognitieve capaciteit van de mens. Ik hoop daarom dat ik in de toekomst de kennisgebieden van bewegingwetenschappen en Afrikastudies samen kan brengen in vernieuwend onderzoek.

Mail: Anneke van der Niet