NVAS NEWSLETTER

© Copyright 2011 All rights reserved. Nederlandse Vereniging voor Afrika Studies Nieuwsbrief. Afrika Studies Leiden.

Beste lezers,


Onlangs las ik in de krant dat het Sint-Nicolaas Genootschap voorstelt het Sinterklaas feest op de nu voor Nederland nog lege UNESCO lijst van immaterieel erfgoed te zetten. Men vreest alleen dat het ‘racistische’ karakter van Zwarte Piet nog wel eens roet (!) in het eten zou kunnen gooien. Ook tijdens de NVAS studiedag van 5 november jl. moesten we met zijn allen eigenlijk best wel hard nadenken over de vraag wat we in hemelsnaam aan Nederlands immaterieel erfgoed op die lijst kwijt zouden kunnen. Veel van het materiële en immateriële erfgoed van Afrika daarentegen wordt al wel door UNESCO erkend. Over verschillende voorbeelden hiervan werd op de NVAS studiedag in de passende setting van het Afrika museum in Berg en Dal bij Nijmegen volop gepraat en gediscussieerd. In deze Nieuwsbrief kuntt u uiteraard enkele impressies bekijken en lezen van de succesvolle dag en de winnende posters bewonderen.


Sinds de zomervakantie zijn er weer verschillende Afrikanisten gepromoveerd. In deze Nieuwsbrief kunt u de recensie van het interessante proefschrift van Samuel Ntewusu lezen door Mary Davies, “Settling in and holding on. A socio-economic history of northern traders and transporters in Accra’s Tudu: 1908-2008”. De promotie van Lotte Pelckmans over moderne slavernij in Mali sloot mooi aan bij de actualiteit. Velen van u zullen de NTR serie ‘De slavernij’ die onlangs op televisie te zien was hebben gevolgd. Pelckmans en andere Afrikanisten praatten erover in de media en in de Nieuwsbrief vindt u enkele links. NVAS-lid Wouter van Beek was op 3 oktober zelf op tv te zien in het programma ‘Erica (Terpstra) op reis’, eveneens in Mali. Zie de website van Omroep Max.


Naast recente publicaties van leden kunt u nog een recensie lezen van de hand van Michel Doortmont over het boek Africa at the Tropenmuseum en over de roman Vuile Voeten door Gitte Postel. Iva Pesa bericht over de voortgang van een nieuwe publicatie en een workshop binnen het African Dynamics programma. U kunt verder nog lezen over welke nieuwe leden zich hebben aangemeld, nieuw Afrika onderzoek en functiewisselingen in Op de Wissel.


Zoals u ziet is de Nieuwbrief wederom in een nieuw jasje gestoken, met het nieuwe logo voor de NVAS als leidraad. Salvador d'Souza is verantwoordelijk voor deze verandering. Wij horen graag wat u ervan vindt. Het is nu ook mogelijk de Nieuwsbrief te downloaden via ePub en e-book, en nog steeds via PDF.


Ik wens u veel leesplezier in deze drukke en donkere dagen voor Sinterklaas en Kerst!


Marijke Steegstra

foto: S.L. d’Souza

eBOOKindex_files/epub_versie.epub