NVAS NEWSLETTER

© Copyright 2012 All rights reserved. Nederlandse Vereniging voor Afrika Studies Nieuwsbrief. Afrika Studies Leiden.

Beste lezers,


We zijn heel blij met de bijdragen die binnenkomen van uw kant naar aanleiding van onze oproepen. Ook deze keer kunt u daardoor weer een paar interessante recensies lezen. Lorena Núñez Carrasco heeft voor ons het proefschrift van Linda van de Kamp over de invloed van het Pentecostal transnationalisme in Mozambique gerecenseerd. José van Santen schreef een recensie over het pakkende boek ‘What is the what’, dat haar ook na lezing niet meer losliet. Voor wie het nog niet gelezen heeft, kan ook ik beamen dat het een echte aanrader is!


Verder kunt u in deze nieuwsbrief over twee interessante lopende onderzoeksprojecten lezen. Annie Goodner geeft ons een kijkje in het historische onderzoeksproject naar Zuidafrikaanse fotografie aan de Leidse Universiteit waar zij deel van uitmaakt en waarbinnen zij focust op Afrikaner families uit de middenklasse. Het onderzoek naar de rol van Westafrikaanse, met name Ghanese films op de ‘empowerrment’ van vrouwen van Louise Müller vindt plaats in Amsterdam Zuidoost. Zij vertelt in haar stuk meer over het hoe en waarom van het belang van religie in deze populaire films.


We feliciteren Professor Mirjam de Bruijn met de toekenning van een Vici -subsidie van het NWO. Over haar onderzoek naar de wijze waarop nieuwe informatie- en communicatietechnologieën (mobiele telefoon en sociale media) het Afrikaanse sociale landschap beïnvloeden, krijgt u in deze nieuwsbrief meer informatie.


In deze nieuwsbrief vindt u ook weer alle  interessante promoties op het gebied van Afrikastudies van de afgelopen maanden en de komende maand op een rijtje. Verder kunt u een volle Afrika agenda met onder anderen swingende concerten en boeiende seminars inzien, lezen wie de nieuwste NVAS leden zijn, recente publicaties bekijken, met daarbij extra aandacht voor het boek ‘Nooit weer Elmina’ van theoloog Meindert Muller, en u kunt zich op de hoogte stellen van functiewisselingen binnen de Afrikastudies en een aantal interessante websites. Let u tot slot ook even op de oproep aan potentiële kandidaten voor het voorzitterschap van de NVAS.


De datum 13 oktober kunt u alvast in uw agenda reserveren voor de Afrika-studiedag van dit jaar, die in ieder geval in Wageningen zal worden gehouden. Informatie over de precieze lokatie en het programma volgen nog.


Ik wens u veel leesplezier!


Namens de redactie,

Marijke Steegstra

Kampala, Uganda. foto: S.L. d’Souza

No. 1 MARCH 2012

eBOOKindex_files/print-versie_1.pdf