NVAS NEWSLETTER

© Copyright 2012 All rights reserved. Nederlandse Vereniging voor Afrika Studies Nieuwsbrief. Afrika Studies Leiden.

Beste lezers,


Zo vlak voor de zomervakantie presenteren wij u een extra dikke Nieuwsbrief met veel leesvoer en informatie.


Veel hedendaagse politiek in Afrika in dit nummer. Catherina Wilson doet verslag van een seminar van Theodore Trefon over zijn nieuwe boek over democratie in Congo. André van Dokkum stuurde ons een uitgebreide recensie van een biografie door Ncomo over Uria Timóteo Simango, een belangrijke figuur in de Frelimo beweging in Mozambique begin jaren zeventig. Van Dokkum noemt dit een noodzakelijk boek en pleit hartstochtelijk voor het belang van het verschijnen van meer van dergelijke, want nu nog grotendeels ontbrekende, geschiedschrijving van Mozambique.


We hebben weer een aantal proefschriftrecensies. Billie de Haas, zelf een promovenda die onderzoek doet naar “Sexuality education in Uganda” aan de Rijks Universiteit Groningen, recenseerde het recent bij het ASC gepubliceerde proefschrift van Josien de Klerk over ouder worden in de context van de Aids epidemie in Noordwest Tanzania. Volgens de Haas is het begrip van ‘ageing’ van de Klerk cross-cultureel bruikbaar. Onderzoek naar (gezond) ouder worden is immers ook in Nederland belangrijk.


Mali staat in deze nieuwsbrief vrij prominent in de schijnwerpers. Maar liefst twee recensenten verdiepten zich in het proefschrift van Lotte Pelckmans over de hedendaagse gevolgen van inheemse slavernij in Mali. Baz Lecocq roemt de studie als één van de belangrijkste empirische en analytische bijdragen aan het onderzoek naar wat nu postslavernij maatschappijen worden genoemd. Michel Doortmont benadrukt het belang van Pelckmans’ studie voor het begrip van moderne vormen van migratie en de relatie met traditionele sociale structuren en eindigt met een link naar de huidige politieke problemen in Mali. Hier gaat Martin van Vliet, PhD kandidaat aan het Afrika Studie Centrum en ‘Consultant Accountable Governance in Africa’, verder. Hij betoogt waarom het beeld van Mali als vlaggenschip voor democratie dat abrupt op de klippen liep, aanzienlijke nuancering behoeft.


Alumni Culturele Antropologie van de Universiteit Utrecht lieten zich tijdens een recente bijeenkomst informeren over Afrikaans voetbal, zo blijkt uit het verslag van Karin van Bemmel. Dat was in het kader van het EK natuurlijk een aansprekend thema. Ook in Afrika wordt het EK altijd intens gevolgd, weet ik uit ervaring. Er zal net als hier wel enige deceptie heersen over ons toch in Afrika meestal populaire team.


Publicaties van leden over Afrika zijn weer in grote getale binnengekomen. Extra aandacht besteden we aan het boek Overal Adam en Eva van Mineke Schipper en het mei-nummer van de Internationale Spectator dat deze keer geheel aan Afrika was gewijd.


Mesfin Amman beschrijft in een ingezonden stuk wat de ‘Africa slum journal’ is en wat de Voices Of Africa Media Foundation ermee beoogt te bereiken.


We hebben weer een uitgebreide agenda voor de zomer met seminars maar vooral ook festivals, films en andere kunsten, zodat we ons in de vakantie in Nederland in Afrikaanse sferen kunnen wanen. Mocht u in de zomer, bijvoorbeeld voor de Olympische Spelen, in Engeland zijn, breng dan een bezoekje aan de tentoonstelling ‘Suits and Saris’ in het New Walk Museum & Art Gallery, opgezet door Malika Kraamer, conservator aldaar.


Na de zomer staat de NVAS studiedag weer voor de deur, met dit keer het veelzijdige thema voedsel: “Food in Africa, from farm to fingers”, waarbij we op zaterdag 13 oktober in Wageningen te gast zullen zijn. U leest er alles over met een Call for Posters in deze nieuwsbrief.


Rest mij u een hele prettige, avontuurlijke of juist rustige zomer te wensen met veel mooi weer, vakantie en veel leesplezier!


Marijke Steegstra

Cape Coast, Ghana. foto: S.L. d’Souza

No. 2 JUNE 2012

eBOOKe-reader versie