2019 – Afrikadag – West-Afrikaanse Podiumkunsten

               ‘ Let yourself free, be happy, beauty of a kind, love of a kind, smile of a kind’   

Door Henk Merkus
Fotograaf: Celine da Silva Curiel

Gezongen door Elaine da Silva. Wat een afscheidscadeau! Je mag het zelf organiseren. Uitverkocht en een wachtlijst. Een voor velen onbekend maar verrassend mooi programma. Iedere artiest en spreker met een eigen, bijzonder verhaal. Dansende Helden-jongeren, en waarschijnlijk meer dan twintig verschillende nationaliteiten in de zaal. Ook de presentator van de middag Angélique Mbundu, van Congolese (DRC) afkomst, met een duidelijke boodschap: mede-oprichter van de African Young Professional Network (AYP) die jonge Afrikaanse professionels in Nederland een stem en een gezicht willen geven (http://www.aypnetwork.nl/nl/organisatie/voormalige-bestuursleden/bestuursleden-2015/bestuurslid-angelique).

Wat maakte een bijzondere indruk? Cultuurjournalist Jair Tchong? Een indrukwekkend cv op Linkedin. Een grote kennis van de (West-) Afrikaanse muziek. Een waterval van informatie. Teveel om bij te houden. Gelukkig schrijft hij op zijn eigen website over zijn optreden. Zie https://jairtchong.wordpress.com/. En wat blijkt : zijn liefde voor de Malinese muziek is twintig jaar geleden ontstaan door het enthousiasme  van Jan Jansen (huidig bestuurslid van de NVAS). Of was het de bijdrage van Javier Lopez Pinon? Openlucht theaterstukken in tal van West-Afrikaanse landen : Benin, Ivoorkust, Togo, Frans-Gyana, Zuid-Afrika, maar ook Amsterdam, Haarlem en Groningen (zie: http://www.javierlopezpinon.com). Dan wel Feri de Geus, choreograaf en antropoloog? Oprichter van Le Grand Cru (https://legrandcru-dance.nl/). Hiphop dansers in Senegal. Trainingsprogramma’s. Ongelooflijk veelzijdig. Dan wel het enthousiaste optreden van Stichting Helden, jongeren uit  Amsterdam Zuidoost, met choreografie van Trisha Agia (http://www.nederlandvolhelden.nl/team)? Wat bleef vooral hangen? Waardering is zo persoonlijk, maar voor mij waren het: Elaine da Silva en Bright Omansa Richards.

Elaine da Silva, geboren en opgegroeid in Zweden, en Kaapverdiaanse roots. Ook in Californie gewoond en nu in Nederland. Schrijft haar nummers zelf. Voor mij als oppervlakkige kenner van West-Afrikaanse muziek zijn de vertolkers van Kaapverdiaanse muziek Cesaria Evora en Lura Criola. Maar nu ook Elaine da Silva. Op haar album vaak begeleid door een band. Dit keer alleen begeleid door een gitarist speelde ze van haar laatste album Nos Voz (Onze Stem) uit 2018 ‘Storia d’Vida’ (zie ook de prachtige video op You Tube). En ook (meen ik) ‘Mama Africa’ ( debuutsingle, ook op You Tube). En het bekende nummer ‘Yamore’ van Salif Keita en Cesaria Evora (ook fraaie video op You tube): ’Olhar de nos crianza ta a tornar brilhar de inocenca’. Een blik op lyricstranslate.com leert mij trouwens dat een Portugese ‘vertaling’ nogal kan verschillen van het Kaapverdiaans. Paulo Bouwman was de gitarist. Geboren in Portugal, opgeleid op het conservatorium in Rotterdam en bekende gitarist in de Kaapverdiaanse gemeenschap. Begeleider van talloze artiesten. Waaronder Lura.  Hij vertelde over zijn manier van gitaarspelen als begeleider. Juist met nylon snaren spelen past bij de Kaapverdiaanse muziekstijl. Krijgt ook inspiratie als hij met lokale gitaristen in de DRC speelt. Hopelijk  gaat het duo de komende tijd meer op tournee.

En vooral Bright Omansa Richards maakte bij mij indruk. Een geweldige podium-artiest die een zaal al snel mee krijgt in zijn enthousiasme, maar ook een zaal stil krijgt als hij zijn persoonlijke verhaal vertelt. Hoe hij in 1993 er in slaagde uit het door burgeroorlog verscheurde Liberia te vluchten. Geboren in 1969. Op jonge leeftijd al actief als maatschappelijk bewuste theatermaker in Liberia.  Pakte deze draad weer op zodra hij in Nederland in een AZC terechtkwam. Verhalenverteller, acteur in films, toneelspeler. Vooral maakte hij indruk met zijn produktie ‘ As I Left My Father’s House’ . En oprichter van zijn eigen stichting New Dutch Connection (https://www.newdutchconnections.nl/), gericht op trainingen aan vluchtelingen, gecombineerd met stageplekken en leerbanen bij grote bedrijven.

Dus een bijzondere middag, gevolgd door een heerlijk Ethiopische maaltijd (verzorgd door Mw. Alem Mnaye, tel.  06 85012751) en toespraak voor Marieke door NVAS-voorzitter Felix Ameka.

Marieke,  bedankt voor dit cadeau!!

Het gehele programma is hier terug te vinden. Voor de presentatie van Javier Lopez Pinon, klik hier.